söndag 25 november 2018

vinterträning

Första veckan efter porto maraton idkades såklart återhämtning. Såklart aktiv återhämtning.
Och förra veckan var en övergång mellan återhämtning och vinterträning.
Den här veckan har vinterträningen rullats igång.

Efter en temmärligen hård "tävlings"säsong under sensommar-höst, har jårs truli sett fram emot den kravlösa vinterträningen.
•eller inte kravlös, men helt annorlunda fokus, ja vaihtelu virkistää•
Förvisso -tänker jag med en tacksam tanke till den gamla gubbkroppen- har fysiken hållit överraskande bra.
Redan att klara två hårda maror med tre veckors mellanrum...
(let ölåon persa på den senare)
...och dessutom har återhämtningen framskridit fint och löplusten är fortsatt livskraftig.

Träningsperiodens Tre Tyngdpunkter

•lätt distans: vanliga skööna lätta vardagslenkkiar. Hög mängd till lågt pris (i form av belastning). Extra lätt (ansträngningsnivå) på vintern för att tåla den förhållandevis digra mängden. Viktigaste syfte ökad slagvolym, så 60-75% av maxpuls torde vara bra zon. Det ska inte bli för tungtrögt heller, vilket iofs ruular ut 60-65%-spannet. Väldeligt najs i det oerhört sköna lenkkivädret som rått och råder.

•fartlek: så länge det känns vettigt att köra hårt därute så blir det i form av tempo/tröskel reps, sen saa sii.. syfte att bibehålla tröskelnivåer någorlunda så man inte hamnar på så himlades ankara upprustning mot slutet av vintern. Och, det är trevligt att keta nålite hårdare ibland.

•rejäla långlenkkiar: varierande distans, men föreställer mig 30 och längre minst varannan vecka. Ansträngning högre än lätt-distans. Av två skäl:
-Andning: utmattning i andnings-/magmuskulatur är en begränsande faktor då man vill keta länge med hög ansträngning. Såsom exempelvis om man vill persa på maraton. Om man håller käft (aka spjeldi fast/näsandning) så får man ett motstånd, som gör andningsträningen effektiv trots måttlig totalbelastning.
-Spirit: att hålla ens nålite högre ansträngningsnivå -än det ÿberültrabekväma- under lång tid, är bra träning för (fajtning)spirit/pannben/viljekraft.
Låånga lenkkiar hela vintern. Av två skäl:
-Antas ge bra uthållighet och återhämtningsförmåga. Vilket kanske förhoppningsvis eventuellt -enligt jårs trulis kalkylationer åt allra minstone- leder till att kroppen kan absorbera stenhårda långpass några veckor före nå viktigt maraton.
-Jag älskar långlenkki. Jag älskar att planera långlenkki. Jag älskar att keta långlenkki. Och jag älskar känslan efter en gedigen långlenkki!

I ett trollslaget huj har det nu hunnit bli söndag. Det innebär bland ganska oerhört mycket annat, att jårs truli har diggat veckans långlenkki. Som blev lördagsmorgonlånglenkki. Om du har lust kan du hänga med och ta del av den. Ty jag filmade några snuttar och har tejpat ihop dem med stor enkelhet. Ingen redigering eller nå fänsischmänsi, sårry.



Löparens Gryta blev oerhört brutalväldigt goov. Och då överdriver jag inte edes tess.
Idag diggade min kära fru och jag en söndagspromenad. Den var, precis som gårdagens morgonlenkki, rena ljusterapin. Najs.

Nästa vecka kommer att sakna långlenkki. Ty det närmar sig dag för:
5e TRADITIONELLA SJÄLVSTÄNDIGHETSMARATONDISTANSLENKKI
5/12 start från Fitness Club kl 12:30
Varmt Välkommen med på hela eller delar!

Steja tjuund för mer info!
Och kolla in "löpglädje" på facebook.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar