söndag 5 november 2017

långlenkki och storrostning

Idag är det söndag. Vilket är nå ganska mycket bättre än snödag. Om man tänker på saken. Men den hinner vi neppärligen tänka på nu nå. Ty för att det är dags för ett spännande pass i rosteriet.
Eftersom fryslagringen visade sig vara en hit, så ska jag rosta nålite mer än brukligt. Normalt brukar det bli 2,5 kg råkaffe. Alltså fem bätchar.
(varav en bätch robusta)
Nu tänker jag mig 4 kg. Alltså hela åtta bätchar. Varav två robusta. Och två etiopiska arabicor. Och resten fördelat på el salvador och colombia.
Av det tänker jag göra två blends. Bägge med 25% robusta respektive etiopisk arabica (yirgacheffe). En med resterande 50% el salvador och en med 50 % colombia. Eventuellt nålite megamix av ååslappi.
Men bejsikli vill jag ha enklare blends, som uppför sig mindre oberäkneligt än gammkaffi. Som håller på att ta slut. Jag vill också ha nålite kraftigare robustabotten som lyfter upp helheten. Och ger en rejäl kick i akterkastellen. Sa ellen. Eller någon..

Igår var det inte söndag. Ej heller snödag. Men nog lördag. Och soldag. Den firades ute på jeppis-runt, inmundigandes oerhörd ljusterapi. Och endoknarkandes. Äntligen infann sig den efterlängtade lättheten i långlenkki.
Najs.
MenHej. Jag ids inte tjööta om den lenkkin nå. Utan ta istället och häng med!
Jeppis-runt, som sagt. Plus nålite krumbukter för att få ihop önskad distans:
Eller janå. Nålite selittas ändå.
Nu börjar det kännas att fettmotorn tåjmar. Öppnade extralätt, för att inte bonka med tjugo oketade kilsar. Så då benen kändes tröttstyva i den rytmen, så gick det att öka en nyans. Utan att ansträngningen blev övermäktig. Eller ens hård. Och benen piggnade till minst två nyanser.
Och efteråt bra energisk känsla. Hungirg, men inget brutalsug eller ketoskänsla, resten av dagen.
Najs.

Om och utifall att, jårs truli lyckas kravla över femtitvåstrecket med livet och äran i behåll, så blir det långlenkki med hårt parti nästa lördag. Men sen är det dags att börja om. Från korta långlenkkiar igen. Och som du säkert förstår, 5/12 ska det bli traditionell självständighetsmaratondistanslenkki. För fjärde gången. Missa inte!!

Åålrajtski denn. Dags att tjånga första robusta-bätchen i rosten..
Välkommen in å hålla rostmäster sällskap. Och hjälpa till med att få slut på gammkaffi. Som smakar läckert färskt ännu. Dels är det bara drygt tre veckor gammalt, och dels har det vilat i frysen mesta av den tiden!

Och i annat fall: steja tjuund så armades!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar