lördag 3 mars 2018

inför hallimaraton sö 04.03.18

God morgon!

Ända tills i mådags levde jårs truli i vanföreställningen att hallimaraton skulle ketas idag, lördag. Har för mig att den brukar hållas på lördagar. Men janå, av en slump håkade jag att det är imorgon, söndag, som gäller.
Tur. Med tanke på jårs trulis oerhörda mentala rigiditet. Att det uppdagades i såpass god tid.

Veckans lenkkiar har varit lugna distanspass. Ehuru något längre distanser än ursprungligen planerar, just med tanke på att en extra vilodag -idag- erbjuikkade sig men påtaglig plötslighet.
Och så tisdagens inomhuspass, vanliga halvtimmar respektive på löpande band och trappmaskin.
Ingenting på protokollistan har således utmanats. Vikten som vanligt i skick. Ett tjöckt grönt "OK"
Samt att iom gårdagens lätta tolva belönade garmin mig med ny kondisnumbra. Femtitvå för första gången sen i typ november när barken var mar.

Bejslajn / Senast uppmätta / Målsättning:
-övervikt (kg): +5 / OK / +/-0
-tempopasstempo (min/km): 5:02 / 4:49 / 4:30
-häppiländtempo (min/km): 5:45 / 5:19 / <5:00
-lågpulstempo (min/km): 6:31 / 6:04 / 5:40
-garminkondis (VO2max): 50 / 52 / 55

Najs.

Energiledes hade jag en relativ tömning må-ons. Och rejäl förladdning to. Sen fastedag och ovannämnda lenkki igår, följt av den riktiga laddningen. Som alltså inleddes i kveis och ska hålla på hela dagen. Imorgon blir det lätt frukost för att hålla depåerna stinna. Och sen vitargo under loppet.
Efter ett par lyckade test med energigel, känns det som att sådant slisk tåjmar pålitligt. Nu blir det dags att testa hur sportdryck tas emot. Plus att bäst-före har gått ut för länge sen på från mitt vitargiska lager. så det är inte så mycket på vilket att spara.
Kul att testa den här uppladdningsmodellen. Och praktiskt att göra det på ett relativt oviktigt lopp. Alltså det är en viktig lenkki i kedjan av förberedelser till en kommande satsning. Men såsom lopp betraktat, inget superviktigt.
Den planerat lätta-måttliga inledningen på sexti varv, jämte energiladdningen, torde borga för en inte alltför bestialisk belastning. Så återhämtningen ska vara hanterbar. 
Janå, återstår att se hur det blir i praktiken. Som inte alltid till tusen promille lyder jårs trulis minsta vink. Och hur trulin ifråga lyder planen.

Här nålite närkketankar inför.

Trots submaximala ambitioner brukar det bli en smula tungt i något skede. Då argumenterar hjärnan nåt i stil med:
"om det är så här tungt fast det går så här sakta så hur i halva ofriden kan du inbilla dig att tretretti någonsin skulle kunna vara möjligt att knäcka.. VA?? VA??"
uppmuntrande, inte sant?
"lika bra att ge upp och, ehuru proverbialt, skita i det hela och sluta av med de här dumheterna.. OBEKVÄMA dumheterna, aj majt äd"
Då är det fördelaktigt att vara beredd på det här jomandet. Så man inte behöver ta det på så armades tungt allvar. Eller ännu värre, börja argumentera emot. Bättre då med en Zen-inspad inställning, typ:
"aha, vaknade du.. trevligt.. blir skoj att se hur många varv du orkar hålla på idag ;o) "

De sexti förhållandevis lugna varven i början äro huggna i sten. Medan de fem nedjoggningsvarven på slutet är ohuggna i sten.
För att eventuellt så kunde en slutspurt vara bra för pannbenet?
Fast nedjogg vore nog bättre för återhämtningen. Och resultatet vore jämförligare med fjolårets, som nämligen avslutades med nedjogg.
(men janå, skiljer väl någon fjuttig minsar -givårtejk- i slutresultat beroende på finish, så nog ska man väl kunna se tendenser ändå)



Någon målsättning vad resultat belangar an, har jårs truli inte. Utan målsättningen är att få till bra skärpa i de hårda varven mellan 60 och 100. Och att pejla in årets kondis.
Ifjol som sagt 3:42+ och ett par månader senare PB på tie minsar bättre tid.
Så spekulativt kunde 3:45+ antyda att vi inte ska drömma om nå hård mara före framåt sommaren som bäst. Medan under 3:40 kunde tända hopp om en aprilsk satsning.
(dragandes söis bort en minut eller så, från ovanstående, i händelse av slutspurt)

Och på tal om drömmar, så har jårs truli sneglande och dreglande börjat titta på stockholms maraton.

Behöver jag edes nämna att du ska steja tjuund?
Janå. Åålrajtski denn..
(djäst in kejs)
Stej tjuund!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar