söndag 22 mars 2015

omkalibrering

Ett av många tecken på att farbroderns gammalhet, är att jag tenderar stiga upp tidigt också på veckosluten. Å andra sidan blir det ofta nå tuppluras på söndagarna, så också idag. Najs!
Gårdagens jeppis-runt gick helt planenligt, såväl längd som fart voro medium.
På typ 3ºig skala, äs fålåos:
Velocitet:
-sävlig: något i stil med ultramatratonfart, där avsikten är att keta energisparande, men inte så lufsigt att steget pajnar i onödan. Denna fart kan med fördel tränas på måndagarnas fastepass. Viktigt av två orsaker att faktiskt öva den, dels kan det straffa sig nåsåförbaikkat om man startar ultra med diifåålt spiid som är för hög, dels kan det kosta på att hejda spiiden till något man är ovan vid. I dagens läge verkar det här måodet vara något i stil med 6 min/km, givårtejk.
-medium: bejsik lenkkispiid, där avsikten är att njuta av ketaset och kroppen får välja spiid. Känns inte alltför sakta, men inte heller känsla att man ketar hårt. Mycket varierande farter i praktiken. Gårdagens jeppis-runt som exempel levererade kring 5:45 tempo. Men det kan också gå hårtare eller saktare i den här måoden,
-viidipi: det här är så hårt hjärnan tillåter en att keta, beaktande att den vet hur långt vi ska. Således är det nålite saktare under ett matatonlopp än under en kort spiidlenkki eller en backveto.
Distans:
har hittills betruktits som att < 15 kilsar är kort, medan 15-25 är medium och > 25 söisledes långt. Men böövär nu kalibreras om, av följande anledningar:
-lenkkiarna blir i praktiken nästan aldrig under 15
-under tjugo känns synnerligen kort
-de riktigt långa lenkkiarna har börjat stretcha till och bijånd maratondistans, renderande 25 kilsarsgränsen en viss fjuttighet som långlenkkimarkör.
Ny klassificering söis: < 20 kort, 20-30 medium och > 30 lång
Saonds riisönäbl, nessepaa?
Idag, förutom tupplurendrejeri, har jag testat en smula utomhusfilmas. Mest för att testa. Visar sig att det kommer att blir temmärligen väldigt mycket lättare att få ljuset att räcka till utom- än inomhus. Kul! Filmade på samma gång med slo-mo och vanlig video. Exponeringen är kräpp, men de här exemplen visar nog att det böövs slo-mo om man med nån sorts antydan till övertygelse vill analysera ein löpsteg, eller två.
quickstep
slostep
Och inkommande veckas planA innehåller lugn&kort fastedagslenkki imorgon, ett spiidpass på onksdagen samt sist men inte aldra minst toholammin talvimaraton på lördagen.
Efter att benen inte känstade superÿberpigga på slutet av gårdagens ynka 23a så har väl självförtroendet inför toholampi svalnat nålite, men det har inte ivrigheten nå!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar