söndag 8 januari 2017

vecka 1

Söndagen diggas ofta som vilodag, av jårs truli. Så ock denna årets första vecka. Ehuru ingalunda första söndag. Första, förra, söndagen var ju våldsamt vackert och stillsamt vinterväder. Det tillvaratogo jårs truli och min kära fru genom en härlig promenad. Idag var skyarnas belysning besynnerligen betagande, från gryningen
och att det senare vecklade ut sig till en något jämngråare -ehuru upplyst av dagsljus- dag, läto vi ingalunda skrämma oss från att återuppta söndagspromenadsutövningen med avsevärd iver.
Mellan detta söndagspar, har, det också rymstat andra dar. Och så gott som allt vetvärt som träffat in på dessa, har med samvetsgrann presicion återgetts på denna blogg.
Bortsett från gårdagen, till vilken vi ännu inte hunnit.
Gårdagen var en lördag. Lördag innebär ofta långlenkki för jårs truli. Jämte stretchning, USD och bastu, en synnerligen tillfredsställande vana.
(nästa veckoslut kommer -på tal om söndagar- att drabbas av rubbade cirklar, pga skolning i seinäjoki fre-lö)
Nyårsafton innebar kammbäkk för långlenkki, efter paus ganska hela december. Då blev det 27 kilsar i 6:46 tempo. Igår blev det 28 kilsar i 6:30 tempo. Snitt alltså. Inte försämring i alla fall. Och föret var faktiskt en smula utmanande mellan edsevö och killingholmen. Janå absolut ingen orsak att skrika hej, men kunde ha varit värre. Innan jårs truli ens preliminärt kan förklara pågående kur framgångsrik, krävs åt allra minstone ett lyckat pass på löpande band. Löpande bandet ger förutsättningar för jämförbara yttre förhållanden och är mycket avslöjande. Många gånger rent brutalt.
Lillebror timo hängde med på gårdagens långlenkki. Närmare bestämt kivilös-bennäs-edsevö-killingholmen av den. Sen vek han av hemåt, fullföljande halvmaradistans. Själv hade jag tänkt mig en skarv via larsmo, men då oplogat kom emot igen vid rosasholmska rondellen, så knäcktes beslutsamheten. Janå på förhand tänkte jag att 23 räcker, om pulsen är jättejobbig. Nu blev det som sagt 28, vilket trots allt kvalificerar som långt och tilåmed är längre än förra veckan. Vilket är kul, då inte det blir nå långlenkki nästa vecka. Och i alla fall inte på lördagen.
Året har börjat rätt bra. Vore det inte för den märkligt eländiga onsdagen skulle jag dra bort rätt.
Ser fram emot nya tag nästa vecka. Som ju ska innehålla två pass utan pulsvarning. Följ med och bli varse vilka dagar de avnjuts. Och hurudana distanser. Och hur farten ökar eller sjunker. Och hur det blir med lågpulsfarten däremellan. Och andra betydelsefulla och behövliga grejer. Genom att steja tjuund, då såklart!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar