fredag 15 december 2017

periodisk fasta

Under några år fastade jårs truli på måndagarna. Först hela dagen och sen -när jag började keta på måndagskvällarna- söndag kväll till måndag kväll. Till typ baket lenkki. Det gick helt bra och tenderade bli lättare och lättare att keta på slutet av fasteperioden.
Efter att ha känt mig klen och tärd för ett år sen, så satte jag fastaset på paus. Men sen igen. Efter knäbesvär och viktuppgång och kondisnedgång, föreföll det lämpligt att återinföra någon form av periodisk fasta. Med början sept-okt efter berlin.

Denna gång valde jag fredagar. God idé. Ty sidu då har man hela fredagsmyspyshärligheten att se fram emot. Och kortare arbetsdag. Najs.
(plus inom parentes morgonlenkki på lördagen före frukost, också i sig en minifasta-ish)
Endast dryck fram till efter lenkki på fredagar (och lördagar). Dock tilläts kaffi rooiboste och mineralvatten. Förutom såklart vatten.
Men. Och aber.
Så diggade jag en podcast av två duudar, som hade kollat in seriös forskning på ämnet. Och ack och ve och fasa. Redan kaffe eller te -ja bejsikli allt som organstackarna behöver ta hand om- kräppar fastan. Söis är det vattenfasta som gäller, om man vill åt de främsta hälsovinsterna.
Ei pääse yli eikä ympäri.
Alltså att kroppen satsar på reparation och läkning. Änd staff.

Janå äsch. Nog finns det vinster ändå, föreställer jårs truli mig. Som att lära kroppen mixa hög % fett i bränslet då man ketar => minskad risk för bonk på långlenkki/maraton.
Men ändå. Om man nu en gång ska fasta, varför inte få ut optimal hälsovinst mesama?
Åålrajtski. Vi försöker väl då?
Förra veckans fredag ägde första försöket rum. PlanA att dricka enbart vatten. Varmt eller kallt. Och planB var att bryta kaffifastan om det slog sig till huvudvärk. Vilket det inte gjorde, trots att det var nålite jobbigt att hålla mentalt fokus ett par timmar på förmiddagen. Så det blev fasta tills baket lenkki då, och sen matglädje och kaffiglädje. Najs.
Idag. Andra försöket med vattenfasta. Hittills inga symtom eller problem. Däremot en positiv grej som enbart vatten -jämfört med även kaffi/te- verkar innebära, är att gräva-och-riva-i-magen-hunger är mindre. Och hålls, förefaller det som, bättre i schack med enbart vatten. Najs.

BreakfastBanana kl 18:05


Fredag som det ju är, så var det dags imorse för jårs truli att kliva ombord på vågen. Det visade en skvätt minus. Trots att energiintaget har höjts i tre omgångar. Så nästa vecka blir det ännu en höjning. Najs inaff, inte minst för att det hoppeligen kan ge ytterligare kraft åt ketaset.
Det som redan helt klart har uppnåtts. Och utgjorde någon sorts huvudmålsättning. Och uppskattas storligen och uppmärksammas med oerhörd ofthet. Är ju att det har blivit lätt och njutbart att keta. Najs. Verkligen najsnajs.
Däremot har inte de parametrar, som vi fredagsföljer, mer än nätt och jämnt lossnat från bejslajn. Något måttligare najs.
Janå här har du icke desto mindre dagens ganska väldigt ointressanta protokoll:

Bejslajn / Senast uppmätta / Målsättning:
-övervikt (kg): +5,0 / OK / +\-0
-tempopasstempo (min/km): 5:02 / 4:52 / 4 :30 
-häppiländtempo (min/km): 5:45 / 5:35 / <5:00
-lågpulstempo (min/km): 6:31 / 6:11 / 5:40
-garminkondis (VO2max): 50 / 51 / 55

Inget rött och inget grönt. Vikten som sagt kvar på OK. Fäär inuff. 
Imorgon är det, för vanlighets skull, dags för morgonlenkki. Och långlenkki. Betyder veckans längsta och utan frukost. Däremot nog morgonkaffi. Fredagens må räcka som hälsofasta. Lördagens minifasta är ämnad att förbättra fettmotorn. Och då gör kaffi mer till än ifrån. Enligt jårs trulis ivriga efterforskningar. Som såhär:
-kaffi ökar fettmetabolismen.
-kaffi med kolhydrater ökar insulinpåslag, vilket hämmar fettmetabolismen.
-kaffi utan uthållighetsträning ökar fettmetabolismen men inte fettoxidationen = lika långt som brett 
(fett omvandlas, bejsikli, fram å tillbaka mellan olika former, utan att förbrännas)
-kaffi (utan kolisar) med uthållighetsträning ökar fettmetabolism och -oxidation.
=najs.

Åhå. Nålite nördigt idag. Äh, alla bloggar är väl nördiga. Eller nödiga?
Janå. Imorgon har jag inget sällskap på långlenkki...
(eller *HEP* hör av dig om du vill djåjna, tänker mig edsevö-bennäs+jeppis-runt)
...så då tänker jag tillverka en ooliidligt spännande film.
Som jaajaajaveet, fem av er ser på. Känner mig som ett oerhört missförstått geni...
(fast jag troligare är en oerhört förstådd idiot)
...men kameran är ein trevligt sällskap på lenkki. Och editeraset är urkul. Så det må nu vara hänt.

Åålrajtski denn. Steja tjuund!
Och hoppas kan du alltid. Att du är en av de fem oerhört utvalda, som får njuta av den ooliidligt gastkramande lång(lenkki)filmen..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar