onsdag 5 oktober 2016

klen kvartalsöppning

Årets sista kvartal inleddes egentligen ju redan i lördags. Och med vilodag på söndag, föreställde mig jårs truli att formen skulle vara god och återhämtningen färdig. Blev för övrigt en fin yammutur på söndagen, med fina höstfärger och dofter. Rätt kyligt nog, men ännu inte beredd att avsluta säsongen. På måndagens fastelenkki var iofs vaderna inte sjuka från början. Och på det sättet blev lufsningen njutbar. I övrigt var det rena bedrövelsen. Farten brukar vara lägre än den känns på fastedagarna, men snitt på 6:47 är ju för bedrövligt. Tajta vader i början och ömma på slutet, dock inte gravt. Men inget flyt eller klipp i steget tess.
Insåg att allt inte var så fridsamt och fröjdefullt som lördagen lät hoppas. Så på tisdagen anlitade jag duktiga idrottsmassören/naapurin läpä. För vadmassage. Jårs truli vill inte svära, men jag svär på att det tog sjukt. Efter det känns vaderna varken tajta eller nämnvärt sjuka. Men helt kraftlösa, slattriga och tomma. Något hårdpass blev det sålunda inte idag. Imorgon är vilodag, så kanske på fredag. Annars blir jårs truli tvungen att skippa det sista, synnerligen behövliga, hårdpasset inför kankaanpää :o(
Helst hade det fått vara lite mer tid, så man finge kolla att formen börjar vara återställd. Men det blir att ta beslutet på gehör, på fredagen. Att hårdpassa eller passa hårdlenkkin. Ifall det känns ok och den blir av, så har jårs truli komponerat en prognostisk skala. Baserat på att hårdlenkki före fjolårets kankaanpää gick med 4:45 snitt och att mikael m hävdade att jag måste snitta 4:15 på hårdlenkki för att klara tretretti=PortEllen. Så då säger vi att 4:45 förutspår 3:35 (alltså att klara den gränsen) och sen tie sek bort från mararesultatet per sek/km i hårdlenkkisnitt. Sex sek/km kapar alltså en minut från maratontiden enligt denna skala. Så skulle alltså (sub)4:40 ge hopp om PB. Kul att spekulera. Vad det sen har för värde återstår att se. Om det blir någon hårdlenkki. Och om väder och vind blir någotsånär gynnsamma i kankaanpää. Förefaller i detta skede inte vara någon stor risk för snö i alla fall. Men det ska helst inte storma heller.
Steja mycket tjuund nu, för att följa denna ooliidligt spännande kastgramare!
Ännu är jag inte beredd att erkänna att maraton med hård avslutning, som nyckelpass inför seriös maratonsatsning, är en idiotisk idé. Ens tre veckor före den tänkta hårdmaran. Men börjar nog luta mot att inte rekommendera LochNess i så fall.
September bjuikkade på myckenhet bra löpväder. Medan oktober med önskvärd tydlighet visar att det blivit höst. Kallt och bitande kyligt om vartannat. Jårs truli har skaffat en del ny klädsel inför höstsäsongen. Dels hansdskar och dels vindtät dräkt. Handskarna skyddar hyfsat från vinden, men inte imponerande mot kyla. Och deras påstådda smartfåonförmåga är stort överdriven. Visst kan man svepa, men vad hjälper det när man inte kan "klicka". Kommer inte förbi PIN-kod / skärmlås. Eller starta nå plejlist sen man väl svept fram den. Slutbetyg inte prisvärda.
Dräkten däremot verkar lovande. Fyller ett gap mellan genomblåsliga och vindtäta men vinteraktiga kläder, som jårs trulis växande löpgarderob innehållit. Och har varsel/reflexstuk

så man slipper pracka med reflexvestliknande plaggimåjsen. Preliminärbetyg lovande. Steja tjuund för yttermera uppföljning, efter flera testrundor!
Kaffi rostades också i söndags. Och det blev utomordentligt goov. Steja tjuund för att höra hur det utvecklar sig, eller titta in på en kopp för att se med egna smaklökar, vettja!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar