fredag 14 oktober 2016

nervöst babbel om bubbel och whimsigt whiskas om whisky

Kvällen före. Som julafton fast kulare. Bäggen är packad, sånär som på vitargoflaidorna som ännu befinner sig i kylen. De senaste dagarna och kvällarna har jårs truli bejsikli käkat och vilat. Ännu i mitten av veckan med hunger och aptit, och nu mot slutet med snåltand och aptit. Gubbvamben känns vederbörligen överpemppad såhär kvällen före. Det brukar tåjma bäst då. Gäller förstås att få peristaltiken att arbeta, så man inte behöver keta med extra barlast. Eller ännu värre stanna under loppet.
Men det brukar gå bra, bara man ser till att få i sig en himla massa chili också. Och det har jårs truli gjort. Och så omåttliga mängder espresso imorgon bitti. Tvivlar stort på att det ska bli nåt problem med det. Denna här gången heller.
Roade mig med att ögna igenom fjolårets inlägg från tiden kring kankaanpäämaraton. Intressant. Hoppades, med viss tvivlan, på PB. Siktade ivrigt på underskrida 3:40 och det trodde jag nog egentligen var möjligt. Själva loppet öppnade jag såpass sakta att det började se snävt ut. Men fick till såpass markant negative split, att inte bara 3:40 utan rentav 3:35 skreds under. Det blev en fin positiv överraskning och första gången jårs truli negativsplittat öht.
(sen dess har det hänt också i botniahallen, med väsentligen identisk profil, trots att föresatsen var att öppna tuffare)
Imorgon är igen planen att öppna tuffare. För att få optimalare fördelning, såklart med risk för bonk. Men hellre det än en till identisk mara, med 5 minsar snabbare andra hälft och inom sekunder från PB. Givårtejk.
Förutsättningarna inför torde vara väl så bra i år. Bortsett från farten på hårdlenkki. Som varit ett par sek/km sämre denna gång. Kanske inte fullständigt omöjligt med PB trots allt, om dagsformen är bra och jårs truli lyckas få det mesta ur den? Med risk för rejäl besvikelse spikar jag målsättningen till 3:33:33  :o)   som vore pers på ny minut. Samtidigt som jag försöker intala mig att spalten mellan 3:35 och 3:40 är väl värd att fajtas för, omutifallatt det skulle komma till det.
Ärlig bonk ok, men vill inte ha något uppgivet joggas på slutet, av motivationsbrist.
Idrott och alkohol har som bekant inget med varandra att göra. Med gubbmotioneras är det precis likadant. Det har heller inget med idrott att göra. Däremot kan det ha nålite med alkohol att göra. Vid väl valda gyldene tillfällen. Som imorgon. Digga därföre jårs trulis skumpa- resp. whiskyalternativ, baserade på resultat från ketaset:
Skumpa:
-målgång => cava
-sub 3:40 => prosecco
-PB => finskumpa = champagne, i detta fall DomPerignon no less!
Whisky:
(eftersom middagen kommer att följas av en informell whiskytejsting, så kommer nog förstås en eller annan intressant butelj att förtullas under alla omständigheter.. men dessa rariteter uteslutande under stipulerade förhållanden)
-målgång => påverkar inte valet av drams
-3:33:34-3:40 => PC 13 som inte är omöjlig att få tag på i dessa trakter, men ändå en begränsad utgåva och både värdefull och alldeles utmärkt
-3:31:00-3:33:33 = laphroaig triple wood, som inte är något annat speciellt med än att den är smaskens och kompatibel med treorna :o)
-3:30:XX => almost there! Valet torde förklara sig självt? En kraftig och utsökt ardbeg som börjar vara svår att få tag på och betingar ett respektabelt pris nuförtiden (165-300 €)
-sub-3:30 => PortEllen! En 27-årig pärla från ett destilleri som lades ner 1983 och vars utgåvor är dyra och svåra att få tag på redan av den orsaken. De skåårar dessutom så gott som alltid skyhögt på tejstingar och den enda utgåva (en 25-åring) som jårs truli haft förmånen att tejsta...
(på en pub i, just det, Port Ellen)
...var fullkomligt sagolik. Man kan hitta den för från 1250 £ på nätet, uppåt. Jårs truli fyndade den i hengsilfåss för fem år sen, då var den temmärligen mycket överkomligare.

Ännu i början av detta år trodde mig jårs truli ha chans att hota 3:30 denna säsong. Men det som såg ut som stigande form, visade sig vara avstampet till den fullkomliga kraschen, Tydligast manifesterad i inflammerade mellanfotsleder i vänsterfoten. Som omöjliggjorde FajvFingärs- och barfotaketas i fem månader. Nu pekar det åt rätt håll igen. Och för allt vad jårs truli kan avgöra, på ett sundare och hållbarare sätt denna gång? Återstår att se. Men några förutsättningar att i år knäcka den magiska gränsen kan inte anas. Tyvärr.
Janå nog ska vi som sagt hitta något i skåpet, som vi inte behöver skämmas att bjuikka på. Ändå.
Och du. Steja ju tjuund, så får du ju veta, ju, hur det förlöpte och hur gubben löpte. Nummer 43, om du vill följa direkt (kunde man åtm i fjol)
En annan ooliidligt spännande jutska. Är att lillebror, som kommer med på keikkan. Ska keta halvmaraton. Sitt väl tredje, tror jag. Och förr eller senare kommer att snuva det lappinensiska halvmaratonrekordet från sin bigga bradär. Kommer det att ske imorgon. Eller låter han jårs truli hållas ännu? Spännande spännande! 1:41:19 är tajm to biit.
Jaÿsch. Jårs truli försökte yllyttää honom att keta helmaraton. För att få ha mitt rekord ifred ett tag ännu. Men den finten tåjmade inte. Ja det är så ootrooligt ooliidligt spännande att jag inte ens förstår hur du ska våga steja tjuund. Men hoppas ändå nååleess!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar